I stolpbodar förvarades mjöl, torkat kött, fisk och ibland kläder, skinn och annan dyrbar egendom. De var bättre timrade än de övriga byggnaderna och hade starka lås. Deras främsta uppgift blev att förvara spannmål, men de var också bostäder för gäster.
Foto: Sigurd Wallin |
Genom böner och besvärjelser försökte man avvärja råttplågan. För att slippa bli plågad bad man bl.a. till St. Kakwakylla, ett apokryfiskt helgon som blev satt i fängelse och uppäten av råttor. I Kaka kyrka i Östergötland finns denna bild bevarad av henne till eftervärlden.
I det medeltida bondehushållet var det inte så vanligt med färsk mat. Det man åt var oftast konserverat, dvs. maten var torkad, rökt, syrad och ibland saltad. Men salt var inte så vanligt, det användes bara till konservering av strömming och sill.
Den viktigaste födan var brödet och det vanligast brödet var stenkakor. De liknade vårt tunnbröd. Stenkakorna bakades på flata stenar eller på en plåt av järn. Huvudingredienserna var kornmjöl och vatten.
Foto: Ingvar Tradefelt. Moragråden, Nordiska museet |
"Hedningshuset" på Skansen är från trettonhundratalet. Den övre knuten är den typ som användes mest under medeltiden. Det var en rundad sexkantig knutskalle med starkt sluttande sidor (se bild i kapitel "De rikas vardag").
När bonden såg bilder som visade nattvarden eller mannareget kom han att tänka på brödet som livets nödtorft. Jesus hade sagt att han var ”brödet”. Brödsymboliken hade inte samma innebörd som det hade för prästen. Brödet var själen. Därför var det mycket värdefullt, men det kunde också ruttna och förstöras. Att nattvardsbrödet var av bättre ”kvalité” än vardagsbrödet var viktigt: Guds lekamen fick inte smaka som det enkla bondbrödet – det skulle var änglabröd!
Vissa historiker påstår att de stora familjerna var en tröst. De gav en viss trygghet under de magra åren när skörden var dålig, men det fanns andra faror. Till exempel kunde röta förstöra utsädet. Var sedan sommaren regnig eller torr var man tvungen att lita till jakt och fiske. Fiska gjorde man på hösten.
Foto: Ingvar Tradefelt. Härkeberga kyrka Uppland. |
Man får inte glömma att bilden vänder sig till en befolkning som inte kunde läsa eller skriva och därför måste kyrkmålaren vara tydlig och pedagogisk. Adam arbetar då i sitt anletes svett och resultatet blir inte som när man använder plog eller åder. Det blir mödosamt att vara bonde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar